Se spelandet online

Den som minns spelserien Championship manager eller kanske fortfarande spelar spelen i serien, är säkert bekant med metoden att ladda ned skärmdumpar från andra, framgångsrika spelare och se vad dessa hade tagit för kloka beslut. Genom att kopiera deras strategier hoppades de hoppfulla amatör-managersen bli bättre spelare själva.

Bli bättre

Det här gäller naturligtvis även andra spel. Ibland går det bra att bara läsa guider till hur man blir en bättre spelare, och diskutera strategier på olika forum. Detta borde t.ex. vara fullt tillräckligt för den som spelar ett turordningsbaserat spel som Civilisation eller Heroes of Might and Magic. För den som däremot spelar i realtid kan det behövas ett medium där man kan följa med i realtid. Då är det praktiskt med live streaming och youtube-klipp.

Starcraft streamat

Genom att se hur andra spelare har löst knepiga situationer kan man själv få inspiration och bli en bättre spelare själv. I Sydkorea, där Starcraft är nära nog nationalsport, finns det tv-kanaler som sänder tävlingar direkt, och detsamma gäller USA. Försök hitta streamade sändningar från dessa kanaler på nätet, eller gå direkt in på ett spelforum och se vad du kan hitta. Här finns t.ex. ett Starcraftforum med streams där du kan inspireras av spelare som är bättre än du, och samtidigt förmodligen hitta deras svagheter, så att du kan besegra dem längre fram. Till skillnad från youtube-klipp kommer nämligen spelarna inte att ha lika stor kontroll över vad som går att se, så även förluster och misstag blir synliga. Det kan vara användbart att lära av andras misstag lika väl som av deras framgångar.