Command & Conqurer

Command & Conquer (C & C eller CNC) är en hel serie av realtidsstrategispel. Spelen utvecklades av Westwood Studios och EA Los Angeles. Det första spelet i serien, Command & Conquer, släpptes 1995 och det nyaste, Command & Conquer 4: Tiberian Twilight släpptes 2010. Tanken är att detta ska bli det sista kapitlet i Tiberium-serien. Command & Conquer är ett populärt och välkänt spel som var med och utvecklade realtidsstrategigenren.

I Tiberium-serien finns tre krigande falanger. Dels terroristgruppen Brotherhood of Nod (Nod), dels FN-stödda Global Defense Initiative (GDI) och dels den nya utomjordiska rasen Scrin (som introducerades i Command & Conquer 3). Spelet inleddes under 1990-talet då en meteorit slår ner på Jorden, vid Tibern i Italien. Meteoriten innehåller den utomjordiska växten Tiberium som snabbt blir en värdefull handelsvara. Tiberium har förmågan att suga upp värdefulla metaller ur jorden och bilda kristallstrukturer av dem. Men det är giftigt och om man får kontakt med växten leder detta till mutationer eller döden. Dessutom medför förädlingen av tiberium utsläpp av extremt giftiga gaser. GDI skapas av FN efter att Nod-terroristerna utfört en serie bombattentat. Grupperna krigar om Tiberium, terroristerna vill ha det, medan GDI vill utplåna Tiberium. Nod förutsåg tiberiums egenskaper och de ligger långt framme när det gäller teknik för att utvinna mineraler ur kristallerna.

Command & Conquer 2 utspelar sig under år 2030 och GDI arbetar fortfarande för att utrota Tiberiumet som nu spridit sig över världen. Det finns ett annat folk, The Forgotten, som består av muterade människor.  C & C 3 fortsätter på samma sätt, med skillnaden att den utomjordiska rasen Scrin dyker upp och börjar bebo platser som tidigare varit obeboeliga. GDI kämpar nu både med att utplåna utomjordingarna och besegra Nod. I C & C 4: Tiberian Twilight, som utspelar sig 2062, fortsätter handlingen och Kane, ledaren för Brotherhood of Nod, erbjuder sig då att byta sida och hjälpa GDI för att Scrin ska kunna utplånas.