Age of Mythology

Age of Mythology är ett strategidataspel från Microsoft och skaparna av den populära serien Age of Empires. Spelet tillhör serien Age of Empires, men det är inte något påbyggnadsspel, utan det är fristående. Age of Empires lanserades 1997. Detta spel utspelar sig i början av den mänskliga civilisationen och när man spelar kan man välja att spela folk som egyptier, sumerer och greker. Man bygger upp sin civilisation genom fyra åldrar; stone age, tool age, bronze age och iron age. Till Age of Empires har det kommit flera uppföljare och expansionspaket under årens lopp.

Age of Mythology skiljer sig från Age of Empires på många sätt. Exempelvis kan man rekrytera mytologiska varelser som är mer kraftfulla än de mänskliga varelserna. Man kan be till gudarna för att på så sätt få en favör, ett slags mana, som kan utnyttjas för att senare få hjälp från gudarna. För varje ny tidsålder man når i spelet så får man en kraft ifrån gudarna som kan användas en enda gång i spelet. Varje gud har sin egen unika kraft och man har maximalt fyra gudakrafter. Då kan man spela sig igenom fyra tidsåldrar: ålderdomliga åldern, klassiska åldern, hjältarnas ålder och mytiska åldern. Man kan spela som greker, skandinaver och egyptier i Age of Mythology. Det finns också ett påbyggnadsspel. Det heter Age of Mythology – The Titans och där kan man dels spela som Atlanteans och dels bygga en port ner till Erebus som skickar upp en mäktig och otroligt kraftfull titan. I basspelet finns en kampanj och i påbyggnadsspelet finns en annan kampanj. Via hemsidan kan man också ladda ner ytterligare en kampanj gratis.

Inbyggt i spelet finns en väl utvecklad online-plattform där en stor mängd spelare kan spela samtidigt. Denna online-plattform är nåbar via huvudmenyn och man kan välja att spela orankade eller rankade matcher.